Protectie la antibiotic

Protectie la antibiotic
Protectie la antibiotic
4.8
(21)

Protectie la antibiotic: gastrica, hepatica, antimicotica, protectia florei intestinale

La ce se refera “protectie la antibiotic“, când ar fi bine sa fie luata și mai ales ce sa protejeze.

Protecția la antibiotic nu este întotdeauna necesară și utila.

Pe lângă efectul benefic al antibioticului de a trata o infecție produsa de bacterii, ca orice medicament, un antibiotic are și reacții adverse.

Antibioticele nu se clasifica în antibiotice tari și mai puțin tari, ele au toate reacții adverse si trebuie administrate strict la recomandarea specialistului.

Pentru a limita aceste reacții adverse, se poate folosi o “protecție pentru antibiotic”, dar trebuie aleasa în funcție de nevoie, pacient, sensibilitate, alte afecțiuni.

O protecție nu este întotdeauna necesară, utila, benefica, iar dacă totuși se asociază unui tratament cu antibiotic, aceasta trebuie aleasa funcție de nevoia pacientului.

Protectia pentru stomac

Se refera la:

Omeprazol, Omeran, Nexium, Controloc, substanțe care sa preîntâmpine eventualele dureri de stomac produse de antibiotic.

NU este necesara la toți pacienții, o pot lua cei cu sensibilitate și cu afecțiuni gastrice.

O protecție gastrica, dacă este administrata incorect și inutil, poate produce mai mult rău decât bine. Poate influenta negativ absorbția antibioticului și astfel poate duce la scăderea eficientei tratamentului.

Protectia florei intestinale

Se refera la:

Probiotice sau Simbiotice (probiotic + prebiotic).

Eubiotic, Enterol, Linex, Procombo, care limitează efectul antibioticului de distrugere a florei intestinale și repopulează intestinul cu bacterii benefice.

Reprezintă o protecție utila asociata tratamentului cu antibiotic.

Mod de administrare probiotice

Linex se administrează la o diferența de 2 ore de antibiotic si fără băuturi fierbinți.

Enterol se poate administra in același timp cu antibioticul si fără băuturi fierbinți.

Eubiotic se administrează la o diferența de 2 ore de antibiotic si fără băuturi fierbinți.

Este recomandat ca administrarea probioticelor sa continue măcar 2,3 zile după terminarea tratamentului cu antibiotic. Citește cum poți sa alegi un probiotic potrivit.

Protectia ficatului

Se refera la hepato-protectoare și hepato-regeneratoare.

Silimarină, Hepatoprotect, Essentiale, Liv 52, Lagosa care limitează efectele dăunătoare ale unui medicament asupra ficatului.

NU este necesara la toți pacienții, se poate folosi în cazul unui tratament mai îndelungat cu antibiotic, la pacienții cu afecțiuni hepatice.

In cazul unui tratament de scurta durata cu antibiotic, la pacienții sănătoși, fără afecțiuni hepatice, hepatoprotectorul nu se justifica, mai ales ca ficatul se regenerează și se detoxifica și singur în lipsa factorilor nocivi.

Protectie antimicotica

Se refera la:

Pastile, ovule care sa preîntâmpine apariția candidozei.

NU este necesară la toți pacienții.

In general, se asociază la tratamentul cu antibiotic, de către doamne, pentru a evita o eventuala candidoza vaginala.

Sunt și alte cazuri în care este necesara o protecție de tip “antimicotic”, dar cazurile sunt mult mai rare.

👉 Vezi si un video pe YouTube

👉 Util pentru protecția si regenerarea ficatului

Ca sa nu ratezi nicio informație utila, te poți abona la newsletter 👇

Alătură-te celorlalți 327 de abonați.

Cât de util a fost acest articol?

Rating 4.8 / 5. Număr de voturi: 21

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

27 Comments

  1. Ioana

    Foooarte util si pe intelesul tuturor!!
    Felicitări!!

  2. Veronica

    Buna ziua! In cazul tratamentului profilactic cu izoniazida pentru copil de 3 ani, ce simbiotic recomandati? I am dat protectis, dar e cam slabut cred.

    Multumesc!

    • Farmacist de Garda

      Buna ziua, Protectis este un probiotic, dar nu l-as numi slăbuț. Secom Baby Jarro-dophilus pudra este un simbiotic (probiotic + prebiotic) eficient și apreciat.

  3. Madalina

    Buna ziua,
    Va rog frumos sa imi lămuriți următoarea dilema: la ce distante, în timp, se administrează Omez, Ketonal și Augmentin.
    Multumesc frumos!

    8
    5
    • Buna ziua, nu au neaparat un interval de respectat între ele.
      De principiu – Augmentin (de obicei 1 cp/12 ore) in timpul mesei sau imediat dupa, Ketonal (de obicei 1/zi) in timpul mesei de prânz sau imediat dupa, Omez (de obicei 1/zi) dimineata la trezire. Un exemplu: trezit + omez, peste 30 min – mic dejun + Augmentin, pranz + Ketonal, cina + Augmentin (12 ore). Cel mai bine se clarifica intr-o farmacie sau la medic in funcție si de alte particularități ale pacientului.

      17
  4. Bună ziua,
    Am urmat un tratament pentru infecții urinare, cu antibiotic. L-am terminat, acum este bine, am tratat infecția, am luat probioticul Eubiotic în timpul tratamentului și vreau să-l iau în continuare și după tratament pentru mai mult de câteva zile, să zicem câteva săptămâni sau mai mult, adică pe perioadă mai lungă de timp, pentru a-mi păstra flora intestinală intactă, pentru că am înțeles că echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele se poate pierde de la stres, alimentație dezechilibrată, etc.
    Întrebarea mea este dacă pot lua Eubiotic pe perioade lungi de timp pentru a preveni eventualele recidive ale infecțiilor urinare, eu având diabet tip 1 și făcând deseori aceste infecții! Ce alte metode de protecție aș mai putea urma, mă refer aici și intern, dacă ar mai trebui să suplimentez și cu altceva dar și extern sau stil de viață. Aș dori câteva sfaturi de la dumneavoastră legat de acest subiect! Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!
    Mariana

    • Buna dimineața,
      Eubiotic se utilizează pentru protecția si refacerea florei intestinale. Un probiotic se poate administra pe o perioada mai lunga de timp (săptămâni), sau 10 zile/ luna – câteva luni consecutiv. Exista si produse mai potrivite, cu acțiune țintita, utilizate pentru prevenția infecțiilor urinare.
      Găsiți aici, la secțiunea afecțiuni urinare, mai multe suplimente care se pot administra preventiv – administrare in prevenție – in general 10 zile/luna.
      https://www.springfarma.com/vitamine-si-suplimente/genito-urinar

      11
      1
  5. Calin Maria Alexandra

    Bună ziua !cum sa iau bio-sun ,înțeles de a lua antibiotice sau după?

  6. Calin Maria Alexandra

    Ce nu trebuie sa mănânc atunci când iau antibiotice afectează laptele?am microbul helicopter

  7. Mulțumesc frumos pentru răspuns!
    10 zile pe lună sunt suficiente în prevenția infecțiilor urinare?
    Aceste 10 zile trebuie să fie consecutive?
    În cele 20 de pauză nu se poate întâmpla să te reinfectezi, dacă nu ești protejat?
    Pe ce principiu funcționează această schemă/cură de tratament pe care am văzut-o și eu la diferite produse?
    Sănătate și weekend plăcut!

  8. Calin

    Când trebuie sa iau protecția stomacale, înainte sa iau antibiotice sau după ce mi am luat antibiotice la o distanta de o ora sa iau și protecția stomacale mulțumesc

  9. Bună ziua,
    Revin cu o nouă rugăminte la dumneavoastră deoarece cred că in mesajul anterior nu am fost atât de explicită în formulare!
    Așadar, în prevenția infecțiilor urinare, suplimentele care se administrează preventiv, în general 10 zile/lună, în ce schemă de tratament se iau:
    a) 10 zile consecutiv/lună după care 20 de zile pauză și iar 10 zile consecutiv luna următoare și tot așa, în cure repetate, sau
    b) 1 pastilă (să zicem) la 3 zile, format în care se acoperă și cele 10 zile de tratament, și toată luna, ca perioadă cât și perioada de pauză de după fiecare pastilă în parte. Deci, o zi de tratament, trei zile pauză și tot așa iarăși, lună de lună.
    Acum, care e metoda corectă și eficientă, cea de la a), intensiv sau b) continuum?
    Țin să precizez că sunt predispusă la infecții urinare repetate deoarece sunt la menopauză, am diabet zaharat tip 1 și fac deseori aceste infecții, cam la jumătate de an iar ultima oară la trei luni!
    Sănătate și numai bine!

    • Cam des…. bine ar fi sa vorbiți cu medicul Dvs (de familie sau specialist) sa va îndrume in alegerea unui supliment sau medicament pentru prevenție, poate va recomanda si o urocultura.

      Ca si mod de administrare la suplimente – Varianta A – sau conform cu indicațiile si atenționările producătorului.

  10. Câte luni se ia tratamentul preventiv împotriva infecțiilor urinare pentru a consolida efectul de prevenție?
    Eu am ales să folosesc Uro-Care de la SECOM.
    Are ceva ce poate dăuna dacă se ia pe perioade mai lungi de timp? Cu pauze, bineînțeles!
    D-manoza? Mulțumesc!

  11. Iuliana Adriana

    Buna ziua! La cat timp pot lua antibioticul dupa nexium?

    5
    1
  12. Elena

    Buna ziua,am fost la dr recent si mi a prescris Duspatalin de 200mg ,2 pastile pe zi si Esomeprazolde 40mg o pastila dimineata. Primul medicament ,citind prospectul este util in sindrom de intestin iritabil si ar fi bine sa l iau.Dar al doilea Esomeprazolul ,pe prospect scrie clar ca e ptr diferite ulcere si reflux .. Eu am probleme cu fierea,este lenesa ,nicidecum sa am ulcer sau reflux.Dr ului i am explicat destul de clar ce simptome am si ca am dureri in partea dreapta .Acum nu stiu ce sa fac..sa iau si Esomeprazolul sau sa iau doar Duspatalin? Ma puteti ajuta cumva? Multumesc!

    • Buna ziua,
      Sfatul este sa urmați tratamentul recomandat de către medic. Probabil ca ați descris si alte simptome-…. greața, balonare, diaree/constipație, dureri….

  13. Marius

    Buna ziua! Copilul meu are 7 si am fost vineri cu el urgenta, acolo dr a descoperit ca are un streptocop si ia recomandat augmentin cate o pastila la 8 ore timp de 10 zile. Acum dupa doar o zi de la administrae face diaree. Credeti ca, intervalul de luat pastilele este prea scurt? Multumesc .

  14. Alina

    Buna ziua! Datorita unor dureri asociate de medic coloanei cervicale, am primit tratament cu Celebrex 200mg, 1/zi si Mydocalm 150 mg, 3/zi. Din cauza ca am avut o gastrita (stiam ca acum nu ar mai fi), nu tolerez destul de multe AINS-uri si mereu mi se recomanda si protectie gastrica, cum ar fi Controloc 40 si tot am dureri de stomac si scaune mai proaste. Este ok de luat preventiv? Ar trebui doza de 20? Sau se poate ca tocmai de la el sa am efecte adverse?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *