Valabilitate retete compensate

Valabilitate retete
Cât timp este valabilă o rețeta compensata

Valabilitate retete compensate

Pentru ca foarte multe rețete compensate și gratuite ajung sa expire, mai jos găsiți perioada de valabilitate în funcție de diagnostic.

Reguli eliberare retete compensate 2022

Valabilitate rețete compensate:

1. Cu diagnostic acut – reteta cu tratament pentru 3-5 zile are o valabilitate de 48 de ore de la eliberare.

2.Cu diagnostic subacut – reteta cu tratament pentru 8-10 zile are o valabilitate de 48 de ore de la eliberare.

3.Cu diagnostic cronic – reteta cu tratament pentru 30-90 de zile are o valabilitate de 30 de zile de la eliberare.

4.Retetele verzi (tab III) au valabilitate 30 de zile de la eliberare.

5.Retetele galbene (tab II) au valabilitate 10 zile de la eliberare.

Medicamentele care sunt prescrise pe tabII sau tabIII (retete galbene sau verzi) nu se pot prescrie, sau elibera din farmacie, pe un alt tip de reteta indiferent dacă sunt compensate sau necompensate.

Rețetele compensate și gratuite se pot elibera și fracționat sau parțial.

Fracționat – reteta pe 2 sau 3 luni se împarte în 2 sau 3 și se ridica lunar din farmacie. Prima eliberare trebuie sa fie în primele 30 de zile de la eliberare.

Partial – o parte din medicamentele de pe reteta se ridica dintr-o farmacie iar restul din alta farmacie. Aceasta opțiune este utila în momentul în care nu se găsesc toate medicamentele de pe reteta în aceeași farmacie.

Daca o reteta compensata cu tratament pentru 2 luni sau 3 luni nu se ridica din farmacie în primele 30 de zile de la eliberare, pentru minim o luna, aceasta expira.

Pe rețetele compensate și gratuite se trece substanța activa iar în farmacie pacientul va alege denumirea comerciala a medicamentului cu substanță respectiva.

Modificari – incepand cu 01.04.2021

Incepand cu data de 01.04.2021 o reteta compensata sau gratuita se va putea ridica de la orice farmacie din tara, indiferent  de judet, de resedinta pacientului sau casa de asigurari cu care are contract medicul prescriptor. Pacientul nu va mai fi conditionat de contractul medicului cu o anume casa judeteana de asigurari si va putea ridica reteta de la oricare farmacie din tara.

Retetele eliberate de un medic cu contract OPSNAJ se vor putea ridica de la oricare farmacie.

Farmacia va incheia contract cu o singura casa de asigurari de sanatate si va putea elibera  retete, indiferent de judetul in care acestea au fost prescrise.

Exceptie fac retetele cost volum rezultat. La acestea se pastreaza conditiile de eliberare.

Modificări – începând cu 01.06.2022

Creste numărul de medicamente care pot fi prescrise de către medic pe o rețeta compensata sau gratuită. Astfel, din data de 01.06.2022 o rețeta poate sa conțină maxim 10 medicamente, in loc de 7.

Medicamente cu paracetamol➡️

Util pentru protecția ficatului➡️

Vezi articole si pe Patreon
10 comments
  1. Buna dimineața,
   Depinde ce medicament alegeți cu substanța activa respectiva, compensarea de 90% se aplica la cel mai ieftin medicament cu substanța activa respectiva. Sunt mai multe denumiri comerciale ( firme) care conțin aceeași substanța activa, dar cu preturi diferite. Diferența intre cel mai ieftin medicament si altul cu aceeași substanța activa este suportata de către pacient.

  1. Pentru rețetele compensate sau gratuite – 48 de ore (ziua in care este prescrisa rețeta și următoarea zi) sau 30 de zile, in funcție de diagnostic. Nu contează cu ce casa de asigurări are medicul contract, valabilitatea este aceeași indiferent de casa de asigurări.

 1. Va rog sa imi spuneti daca ptr reinnoirea unei retete la dr de familie trebuie neaparat sa astept expirarea termenului de 2 luni, tinand cont ca ultima reteta a fost prescrisa pt 2 luni?
  Sau se poate merge cu cateva zile mai devreme la dr familie?
  Multumesc!

 2. Buna seara am ridicat o reteta compensata in data de 24 august 2022 pentru 3 luni , azi 15. 11.2022 am fost sa o ridic pe urmatoarea iar medicul nu a vrut sa mi elibereze alta pentru ca trebuie sa ma duc in data de 25.11.2022?? exista asemnea reguli ce se intampla deca imi elibera reteta cu 7 zile ininte ?? multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like