Valabilitatea unei retete compensate sau gratuite
Pentru ca foarte multe retete compensate și gratuite ajung sa expire, mai jos găsiți perioada de valabilitate în funcție de diagnostic.
Reguli de eliberare retete compensate 2024
Valabilitate retete compensate
1. Cu diagnostic acut – reteta cu tratament pentru 3-5 zile are o valabilitate de 48 de ore de la prescriere.
2. Cu diagnostic subacut – reteta cu tratament pentru 8-10 zile are o valabilitate de 48 de ore de la prescriere.
3. Cu diagnostic cronic – reteta cu tratament pentru 30-90 de zile are o valabilitate de 30 de zile de la prescriere.
4. Retetele verzi (Tab III) au valabilitate 30 de zile de la prescriere.
5. Retetele galbene (Tab II) au valabilitate 10 zile de la prescriere.
Medicamentele care sunt incadrate pe TabII sau TabIII (rețete galbene sau verzi) nu se pot prescrie, sau elibera din farmacie, pe un alt tip de rețeta indiferent dacă sunt compensate sau necompensate.
Retetele compensate și gratuite se pot elibera și fracționat sau parțial
Fracționat – rețeta pe 2 sau 3 luni se împarte în 2 sau 3 și se ridica lunar din farmacie. Prima eliberare trebuie sa fie în primele 30 de zile de la prescriere.
Parțial – o parte din medicamentele de pe rețetă se ridica dintr-o farmacie, iar restul din alta farmacie. Aceasta opțiune este utila în momentul în care nu se găsesc toate medicamentele de pe rețetă în aceeași farmacie.
Daca o rețetă compensata cu tratament pentru 2 luni sau 3 luni nu se ridica din farmacie în primele 30 de zile de la eliberare, pentru minim o luna, aceasta expira.
Pe rețetele compensate și gratuite se trece substanța activa, iar în farmacie pacientul va alege denumirea comerciala a medicamentului cu substanța respectiva.
Modificări – începând cu 01.04.2021
Începând cu data de 01.04.2021 o rețeta compensata sau gratuita se va putea ridica de la orice farmacie din tara, indiferent de județ, de reședința pacientului sau casa de asigurări cu care are contract medicul prescriptor. Pacientul nu va mai fi condiționat de contractul medicului cu o anume casa județeană de asigurări si va putea ridica rețeta de la oricare farmacie din tara.
Rețetele eliberate de un medic cu contract OPSNAJ se vor putea ridica de la oricare farmacie.
Farmacia va încheia contract cu o singura casa de asigurări de sănătate si va putea elibera rețete, indiferent de județul in care acestea au fost prescrise.
Excepție fac rețetele cost volum rezultat. La acestea se păstrează condițiile de eliberare.
Modificări – începând cu 01.06.2022
Creste numărul de medicamente care pot fi prescrise de către medic pe o rețeta compensata sau gratuită. Astfel, din data de 01.06.2022 o rețeta poate sa conțină maxim 10 medicamente, in loc de 7.
👉 Citește si – Coldrex – Theraflu – Fervex
Ca sa nu ratezi nicio informație utila, te poți abona la newsletter 👇
Cei din Ilfov vor putea lua rețetele din București?
Da
Dacă iau reteta din altă țară ce se întâmplă, având în vedere ca sunt pensionat pe caz de boală.
Dacă am reteta compensata 90% de ce în farmacii. îmi incaseaza 50% în loc de 10% farmacii din București?
Buna dimineața,
Depinde ce medicament alegeți cu substanța activa respectiva, compensarea de 90% se aplica la cel mai ieftin medicament cu substanța activa respectiva. Sunt mai multe denumiri comerciale ( firme) care conțin aceeași substanța activa, dar cu preturi diferite. Diferența intre cel mai ieftin medicament si altul cu aceeași substanța activa este suportata de către pacient.
Bună dimineața, care este valabilitatea unei rețete eliberate de casa OPSNAJ? De curând mi s-a eliberat una cu doar 24 ore valabilitate.
Pentru rețetele compensate sau gratuite – 48 de ore (ziua in care este prescrisa rețeta și următoarea zi) sau 30 de zile, in funcție de diagnostic. Nu contează cu ce casa de asigurări are medicul contract, valabilitatea este aceeași indiferent de casa de asigurări.
Va rog sa imi spuneti daca ptr reinnoirea unei retete la dr de familie trebuie neaparat sa astept expirarea termenului de 2 luni, tinand cont ca ultima reteta a fost prescrisa pt 2 luni?
Sau se poate merge cu cateva zile mai devreme la dr familie?
Multumesc!
Buna seara,
In mod normal se pot prescrie și cu câteva zile înainte, având in vedere ca mai sunt weekenduri, sărbători, luni cu 31 de zile, concedii. Tratamentul trebuie sa aibă continuitate.
Buna seara am ridicat o reteta compensata in data de 24 august 2022 pentru 3 luni , azi 15. 11.2022 am fost sa o ridic pe urmatoarea iar medicul nu a vrut sa mi elibereze alta pentru ca trebuie sa ma duc in data de 25.11.2022?? exista asemnea reguli ce se intampla deca imi elibera reteta cu 7 zile ininte ?? multumesc
Fac un tratament biologic cu Cosentix pt psoriazis cu rețetă eliberată pt 3 luni. De exemplu, dacă mi se eliberează rețeta pe 24 iunie, obligatoriu următoarea va fi eliberată pe 25 septembrie sau este posibil să fie eliberează si cu cateva zile mai devreme.