Valabilitate rețete compensate

Valabilitate retete
Cât timp este valabilă o rețeta compensata

Valabilitate rețete compensate

Pentru ca foarte multe rețete compensate și gratuite ajung sa expire, mai jos găsiți perioada de valabilitate în funcție de diagnostic.

Reguli eliberare rețete compensate 2023

Valabilitate rețete compensate:

1. Cu diagnostic acut – rețeta cu tratament pentru 3-5 zile are o valabilitate de 48 de ore de la eliberare.

2. Cu diagnostic subacut – rețeta cu tratament pentru 8-10 zile are o valabilitate de 48 de ore de la eliberare.

3. Cu diagnostic cronic – rețeta cu tratament pentru 30-90 de zile are o valabilitate de 30 de zile de la eliberare.

4. Rețetele verzi (tab III) au valabilitate 30 de zile de la eliberare.

5. Rețetele galbene (tab II) au valabilitate 10 zile de la eliberare.

Medicamentele care sunt prescrise pe tabII sau tabIII (rețete galbene sau verzi) nu se pot prescrie, sau elibera din farmacie, pe un alt tip de rețeta indiferent dacă sunt compensate sau necompensate.

Rețetele compensate și gratuite se pot elibera și fracționat sau parțial.

Fracționat – rețeta pe 2 sau 3 luni se împarte în 2 sau 3 și se ridica lunar din farmacie. Prima eliberare trebuie sa fie în primele 30 de zile de la eliberare.

Parțial – o parte din medicamentele de pe rețetă se ridica dintr-o farmacie, iar restul din alta farmacie. Aceasta opțiune este utila în momentul în care nu se găsesc toate medicamentele de pe rețetă în aceeași farmacie.

Daca o rețetă compensata cu tratament pentru 2 luni sau 3 luni nu se ridica din farmacie în primele 30 de zile de la eliberare, pentru minim o luna, aceasta expira.

Pe rețetele compensate și gratuite se trece substanța activa, iar în farmacie pacientul va alege denumirea comerciala a medicamentului cu substanță respectiva.

Modificări – începând cu 01.04.2021

Începând cu data de 01.04.2021 o rețeta compensata sau gratuita se va putea ridica de la orice farmacie din tara, indiferent  de județ, de reședința pacientului sau casa de asigurări cu care are contract medicul prescriptor. Pacientul nu va mai fi condiționat de contractul medicului cu o anume casa județeană de asigurări si va putea ridica rețeta de la oricare farmacie din tara.

Rețetele eliberate de un medic cu contract OPSNAJ se vor putea ridica de la oricare farmacie.

Farmacia va încheia contract cu o singura casa de asigurări de sănătate si va putea elibera rețete, indiferent de județul in care acestea au fost prescrise.

Excepție fac rețetele cost volum rezultat. La acestea se păstrează condițiile de eliberare.

Modificări – începând cu 01.06.2022

Creste numărul de medicamente care pot fi prescrise de către medic pe o rețeta compensata sau gratuită. Astfel, din data de 01.06.2022 o rețeta poate sa conțină maxim 10 medicamente, in loc de 7.

Pentru imunitate adulti➡️

Medicamente cu paracetamol➡️

Util pentru protecția ficatului➡️

Vezi articole si pe Patreon
Become a patron at Patreon!
10 comments
  1. Buna dimineața,
   Depinde ce medicament alegeți cu substanța activa respectiva, compensarea de 90% se aplica la cel mai ieftin medicament cu substanța activa respectiva. Sunt mai multe denumiri comerciale ( firme) care conțin aceeași substanța activa, dar cu preturi diferite. Diferența intre cel mai ieftin medicament si altul cu aceeași substanța activa este suportata de către pacient.

  1. Pentru rețetele compensate sau gratuite – 48 de ore (ziua in care este prescrisa rețeta și următoarea zi) sau 30 de zile, in funcție de diagnostic. Nu contează cu ce casa de asigurări are medicul contract, valabilitatea este aceeași indiferent de casa de asigurări.

 1. Va rog sa imi spuneti daca ptr reinnoirea unei retete la dr de familie trebuie neaparat sa astept expirarea termenului de 2 luni, tinand cont ca ultima reteta a fost prescrisa pt 2 luni?
  Sau se poate merge cu cateva zile mai devreme la dr familie?
  Multumesc!

 2. Buna seara am ridicat o reteta compensata in data de 24 august 2022 pentru 3 luni , azi 15. 11.2022 am fost sa o ridic pe urmatoarea iar medicul nu a vrut sa mi elibereze alta pentru ca trebuie sa ma duc in data de 25.11.2022?? exista asemnea reguli ce se intampla deca imi elibera reteta cu 7 zile ininte ?? multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like