Medicamente pentru răceala si gripa
Tratament răceala si gripa – clarificări, ce alegem in funcție de simptome.
Nurofen Forte sau Nurofen răceala si gripa?
Compoziție
Nurofen forte – Ibuprofen 400 mg
Nurofen răceala si gripa – Ibuprofen 200 mg, pseudoefedrină 30 mg
Nurofen forte se poate utiliza cu succes in răceala sau gripa, având un efect mai puternic in combaterea durerii si a febrei, deoarece are o concentrație mai mare de Ibuprofen. Ibuprofenul este responsabil pentru reducerea durerii si scăderea temperaturii (efect analgezic, antiinflamator, antipiretic). In același timp este util pentru calmarea durerilor de gat, reducând si inflamația. Nurofen răceala si gripa are in plus pseudoefedrină, care desfunda nasul si reduce din secrețiile nazale, dar are o concentrație mai mica de Ibuprofen.
Clorhidratul de pseudoefedrină – reduce rinoreea și congestia nazală – “desfunda nasul”.
Astfel, Nurofenul forte, Express forte, sau orice forma de Ibuprofen, nu se administrează doar pentru dureri, pot fi foarte utile si in răceala sau gripa.
Paracetamol sau Parasinus?
Compoziție
Paracetamol – paracetamol 500 mg
Parasinus – paracetamol 500 mg, maleat de clorfeniramina 3 mg si clorhidrat de pseudoefedrina 30mg.
Acțiune
Clorhidratul de pseudoefedrină – reduce rinoreea și congestia nazală – “desfunda nasul”.
Maleat de clorfenamină – antialergic cu efecte sedative slabe. Ea induce o ameliorare a congestiei nazale, rinoreei și strănutului si diminuează secrețiile nazale.
Paracetamol
- acțiune antipiretica – scade temperatura
- acțiune analgezica – combate durerea
Pentru situații in care sunt prezente doar simptome de febra si/sau dureri se poate utiliza paracetamolul “simplu”, iar daca sunt prezente si strănut, nas înfundat, secreții nazale, mai potrivit este Parasinus.
Paracetamolul nu afectează stomacul.
Paracetamolul “simplu” nu creste tensiunea. Combinațiile de paracetamol cu decongestionant nazal pot creste tensiunea arteriala.
Theraflu “de zi” sau “de noapte”?
Varianta Theraflu extra are in compoziție, in plus, feniramina cu acțiune slaba sedativa, fapt pentru care este cunoscut ca si “Theraflu de seara”.
Varianta Theraflu sinus are in minus in compoziție feniramina, care poate produce somnolenta, moleșeala si este cunoscuta ca si “Theraflu de zi”.
Feniramină – antialergic cu efecte sedative slabe. Ea induce o ameliorare a congestiei nazale, rinoreei și strănutului si diminuează secrețiile nazale.
Pastile pentru dureri de gat
Pastilele de supt pot avea acțiune antiseptica , antiinflamatoare, analgezica, anestezica, in funcție de compoziție.
Cele care au acțiune antiseptica nu calmează pe moment durerea si usturimea – ex: Decasept, Septosol. Sunt utile, dar beneficul lor apare după câteva zile, nu imediat.
In primele zile de răceala sau gripa, când gatul este inflamat, doare si ustura, se recomanda administrarea de pastile pentru gat cu efect imediat (care conțin anestezic si/sau antiinflamator) .
Exemple de pastile cu efect rapid
Trachisan – conține antibiotic local, anestezic, antiseptic. Datorita anestezicului (lidocaina), durerea si usturimea sunt imediat diminuate.
Strepsils Intensiv Miere și Lămâie – conține flurbiprofen care are acțiune antiinflamatoare si ajută la calmarea durerii și reducerea inflamației.
Tantum Verde – conține clorhidrat de benzidamină cu efect analgezic – antiinflamator
Pentru dureri puternice si usturime se aleg pastile pentru gat cu efect rapid, la care se pot asocia analgezice si/sau antiinflamatoare cu paracetamol si/sau Ibuprofen.
Apa de mare hipertonica sau izotonica?
In răceala sau gripa, atunci când nasul este înfundat si plin de secreții se administrează apa de mare hipertonica. Apa de mare hipertonica are concentrație mai mare de săruri si se folosește in cazul in care nasul este plin de secreții si înfundat. Având o concentrație mai mare de săruri, apa de mare hipertonica extrage secrețiile din mucoasa nazala si acestea sunt mult mai ușor eliminate.