Cum sa păstrezi un medicament

Cum sa păstrezi un medicament
Cum sa păstrezi un medicament
5
(3)

Cum sa păstram corect medicamentele

Mai jos găsiți sfaturi utile despre cum sa păstrezi medicamentele, la ce temperatura se depozitează, ce valabilitate au după deschidere.

Imediat după ce cumperi un medicament sau un supliment alimentar este bine sa verifici sau sa întrebi cum se păstrează si cât timp sunt valabile de la deschidere.

Majoritatea medicamentelor se păstrează la temperatura camerei (condiții normale), la mai puțin de 25 de grade.

  • La temperatura camerei =  la mai puțin de 25 de grade 
  • La rece = intre 2 si 8 grade 
  • La loc răcoros = intre 8 si 15 grade

Pentru siropuri

Notează cu un marker, pe ambalaj, data la care a fost deschis si caută in prospect cât timp este valabil de la deschidere si la ce temperatura trebuie păstrat. De multe ori data de expirare diferă de data valabilității de după deschidere.

Un sirop poate sa devină “expirat ” chiar dacă mai are termen de valabilitate pe ambalaj!

Unele siropuri se păstrează la temperatura camerei pana la deschidere si la frigider după deschidere. La medicamente, acest lucru este menționat întotdeauna in prospect.

Medicamentele care sunt ambalate in folie de aluminiu

Aceste medicamente trebuie păstrate in acea folie pe toată durata tratamentului pentru a le feri de lumina. După desfacerea ambalajului de aluminiu ele mai sunt valabile aproximativ 30 de zile.

Ex: Augmentin, Flixotide.

Picăturile de ochi

Picăturile de ochi au valabilitate, in general, 30 de zile de la deschidere, după aceasta perioada trebuie înlocuite. Sunt si câteva excepții de picături pentru ochi care au valabilitate mai mare: 3 luni, 6 luni, 1 an.

Medicamente cu folia, cu pastila

Pentru situațiile in care se cumpăra medicamente cu folia din farmacie, sau mai puțin de o folie, asigura-te ca farmacistul a trecut data de expirare si ca denumirea medicamentului încă se mai poate vedea pe ambalaj.

Pentru situațiile in care medicamentul este mutat parțial din ambalajul original intr-un plic, asigura-te ca pe plic sunt trecute data de expirare, denumirea medicamentului si modul de administrare.

👉 Citește si – Valabilitatea celor mai folosite siropuri 

Cât de util a fost acest articol?

Rating 5 / 5. Număr de voturi: 3

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *