Cum sa păstrezi un medicament

Cum sa păstrezi un medicament
Cum sa păstrezi un medicament

Cum sa păstrezi un medicament.

Mai jos găsiți sfaturi utile despre cum sa păstrezi un medicament, la ce temperatura se depozitează, ce valabilitate are după deschidere.

Imediat după deschiderea unei cutii de la un medicament sau supliment alimentar este bine sa verifici cum se păstrează si cât timp este valabil de la deschidere.

Notează cu un marker pe ambalaj data la care a fost deschis si caută in prospect cât timp este valabil de la deschidere si la ce temperatura trebuie păstrat. De multe ori data de expirare diferă de data valabilității de după deschidere.

Un medicament poate sa devină “expirat ” chiar dacă mai are termen de valabilitate pe ambalaj!

Unele medicamente se păstrează la temperatura camerei pana la deschidere si la frigider după deschidere, acest lucru este menționat întotdeauna in prospect.

Majoritatea medicamentelor se păstrează la temperatura camerei, intr-un loc răcoros si uscat.

La temperatura camerei înseamnă la mai puțin de 25 de grade, la frigider înseamnă între 2 si 8 grade.

Medicamentele care sunt ambalate in folie de aluminiu

Aceste medicamente trebuie păstrate in acea folie pe toată durata tratamentului pentru a le feri de lumina. După desfacerea ambalajului de aluminiu ele mai sunt valabile aproximativ 30 de zile.

Ex: Augmentin, Flixotide.

Picăturile de ochi

Picăturile de ochi au valabilitate in general 30 de zile de la deschidere, după aceasta perioada trebuiesc înlocuite. Sunt si câteva excepții de picături de ochi care au valabilitate mai mare :3 luni,6 luni, un 1 an.

Medicamente cu folia, cu pastila

Pentru situațiile in care se cumpăra medicamente din farmacie cu folia, sau mai puțin de o folie, asigura-te ca farmacistul a trecut data de expirare si ca denumirea medicamentului încă se mai poate vedea pe ambalaj.

Pentru situațiile in care medicamentul  este mutat parțial din ambalajul original intr-un plic, asigura-te ca pe plic este trecută data de expirare, denumirea medicamentului si modul de administrare.

Valabilitate retete compensate➡️

Medicamente cu paracetamol➡️

Pentru imunitate➡️

Vezi articole si pe Patreon
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like