Consumul de antibiotice

Consumul de antibiotice
Consumul de antibiotice
0
(0)

In top la consumul de antibiotice

Am văzut recent ca suntem într-un top, pe primul loc, la consumul de antibiotice, in Uniunea Europeană. Îmi vin in minte trei mari categorii, trei situații des întâlnite in care se solicita un antibiotic de la medic sau farmacie:

  • Infecții urinare
  • Probleme stomatologice
  • Tratament răceala și gripa

La infecțiile urinare, lucrurile sunt destul de clare, in foarte multe situații, antibioticul se administrează fără o urocultura in prealabil, iar șansele de reușita scad in astfel de cazuri.

Se mai “tratează” uneori si presupuse infecții urinare, pe baza unor simptome (o mica jena, parca mă ustura, merg foarte des la toaleta), fără nici un fel de investigație suplimentara.

Legat de infecțiile dentare, lucrurile stau puțin diferit, fata de alte tari mult mai dezvoltate din UE, asta vis-a-vis de puterea de cumpărare a oamenilor și de ușurința cu care accesează un cabinet stomatologic. In foarte multe cazuri, pana se ajunge la un medic stomatolog, sunt câteva ture bune de antibiotic. Un antibiotic mai prelungește puțin vizita la stomatolog, cu 3 luni, 6 luni, după caz, și este mult mai ieftin fata de o intervenție la stomatolog. O abordare greșita, dar intervin și foarte multe neajunsuri ale romanilor in acest caz.

In tratamentul unei răceli sau gripe, de multe ori, nu se justifica asocierea unui antibiotic, dar totuși se întâmpla, ori la presiunea pacientului, ori din teama de a nu avea complicații.

Un lucru este cert: consumul de antibiotice este foarte mare in România, se mai poate reduce și ar fi bine sa se întâmple așa.

Mai este și o amplă discuție despre rețetele “la liber”, in format electronic, care s-au plimbat pe whatsapp in perioada pandemiei.

👉  Clarificări – protecție la antibiotic

👉 Clarificări – Theraflu – Fervex – Coldrex

Cât de util a fost acest articol?

Rating 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like