Soluții pentru constipatie
Ce este constipația
Constipația reprezintă situația în care o persoană elimină scaunul (materiile fecale) rar, cu dificultate sau cu durere. De obicei, apare atunci când materiile fecale rămân în colon mult timp, o mare parte din apă este absorbită și devin tari și uscate. În funcție de dietă, vârstă și activitatea zilnică, frecvența scaunului poate fi de la trei ori pe zi până la trei ori pe săptămână. Numărul de eliminări intestinale scade, în general, odată cu vârsta. Constipația cronica apare atunci când aceste dificultăți se întind pe o perioada mai mare de câteva săptămâni.
Constipația este o afecțiune comună și destul de frecventă. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații. Constipația este mai frecventă în timpul sarcinii și la persoanele în vârstă.
Constipația cronică poate provoca un disconfort semnificativ și afectează calitatea vieții persoanei în cauză.
Cauze ale constipației
- alimentație săracă în fibre
- consum limitat de lichide
- utilizarea pe termen lung a laxativelor
- stresul
- ignorarea nevoii de a merge la toaletă
- modificarea programului zilnic, deplasările pot duce la apariția constipației
- oboseala
- efect secundar în urma administrării unor medicamente (sedative, unele antidepresive, antihipertensive)
- depresia și anxietatea
- diabet, hipercalcemie, scleroză multiplă, afecțiuni tiroidiene, accident vascular cerebral, afecțiuni intestinale.
Constipația în sarcină
Constipația apare frecvent în sarcină. Pentru unele femei constipația s-a instalat înainte de sarcină și pentru altele constipația se va dezvolta pentru prima dată în cursul sarcinii. De obicei constipația apare în timpul primei luni și/sau pe parcursul ultimelor 3 luni de sarcină.
Cauzele constipației în sarcină sunt multiple:
- creșterea nivelului de progesteron în sânge fapt ce încetinește motilitatea gastrică
- dezvoltarea fătului care poate exercita presiune pe intestinul gros
- lipsa exercițiilor fizice
Constipația la vârstnici
Constipația este o tulburare gastrointestinală care devine cronică la pacienții vârstnici, determinând afectarea calității vieții. O cauză secundară de apariție a constipației cronice o reprezintă efectele adverse care se instalează în urma administrării unor medicamente.
Dieta persoanelor vârstnice care suferă de constipație trebuie să includă o cantitate suficientă de fibre pentru a asigura un volum adecvat al scaunului. În cazul în care apariția constipației este cauzată de administrarea unui medicament care produce constipație, este recomandat, pe cât posibil, întreruperea acestuia.
Constipația cronica
Tratament constipație
Laxative naturale
Exemple: Laxanatur, Sennalax, Ciocolax
Sunt suplimente alimentare cu efect laxativ utile in caz de constipație, facilitând eliberarea tractului digestiv si înlăturând tensiune abdominala. Conțin extract din fructe de Senna (Cassia angustifolia) care stimulează peristaltismul intestinal.
Laxative
Dulcolax drajeuri, Dulcolax supozitoare.
Dulcolax – drajeuri
Dulcolax este un laxativ cu acțiune locală care stimulează mișcările peristaltice ale
intestinului și diminuează consistenta fecalelor.
Deoarece este un laxativ care acționează în colon, Dulcolax stimulează procesul natural de evacuare din zona inferioară a tractului digestiv. Dulcolax nu modifică nici digestia, nici absorbția nutrienților esențiali de la nivelul intestinului subțire.
Dulkosoft – pulbere pentru soluție orala
Dulkosoft acționează prin atragerea apei in colon si înmuierea scaunului de consistenta tare. Efectul apare după 24-72 ore. DulkoSoft este de real ajutor persoanelor care suferă din cauza durerii și/sau a efortului depus în timpul eliminării scaunului tare.
Supozitoare glicerina
Supozitoarele cu glicerina au un efect rapid, acestea stimulează secreția la nivelul mucoasei rectale si declanșează mecanismul defecației.
Microclisme
Melilax
Melilax îmbină o acțiune de evacuare care induce un stimul a defecării si o acțiune de protecție și, în consecință, de calmare a mucoasei rectale.
Melilax protejează mucoasa rectală în timpul trecerii materiilor fecale datorită proprietăților similare cu mucusul, precum și vâscozității acestuia.
Dubla acțiune a Melilax se obține datorită PROMELAXIN, un complex cu miere din nectar și din mană, special selectate și prelucrate conform conținutului lor de monozaharide, polizaharide și melanoidine, îmbogățit cu fracția polizaharidică din Aloe și Nalbă.
Ulei de parafina
Uleiul de parafina înmoaie scaunele, facilitând eliminarea lor. Este lubrifiant al conținutului colonului si agent de înmuiere a bolului fecal.
Ceaiuri
Exemple: frunze de senna, scoarță de crușin, rădăcina de lemn dulce, soc, aloe.
Fibre
Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale.
Fibrele insolubile stimulează tranzitului intestinal.
Fibrele atrag fluidele in intestin, ajutând astfel la normalizarea consistentei scaunelor.
Fibrele sunt prebiotice care ajuta la echilibrarea florei intestinale.
Au rol in detoxifierea organismului.
Medicamente
DEBRIDAT
Probiotice
Microflora intestinală contribuie la digestia corectă a alimentelor. Dezechilibrul microflorei poate determina manifestări gastrointestinale cum ar fi: balonarea, durerea abdominală, diareea și constipația. Probioticele pot contribui la refacerea echilibrului microflorei și la ameliorarea acestor manifestări.
Alimentația in constipație
Fibre și lichide – acestea sunt cele mai importante elemente din alimentație in cazul persoanelor care suferă de constipație.
Fructe – Smochinele, prunele, perele, strugurii și papaya sunt fructele cu efect laxativ.
Legume: cartofi, spanac, dovlecei, vinete, fasole verde, mazăre, sfecla roșie, salata verde, roșii.
Constipația cronica, in foarte multe cazuri, se poate evita prin mici modificări ale stilului de viată si alimentației.