Constipatia cronica

Constipatia cronica
Constipatia cronica

Constipatia cronica 

 

Ce este constipatia

Constipația reprezintă situația în care o persoană elimină scaunul (materiile fecale) rar, cu dificultate sau cu durere. De obicei, apare atunci când materiile fecale rămân în colon mult timp, o mare parte din apă este absorbită și devin tari și uscate. În funcție de dietă, vârstă și activitatea zilnică, frecvența scaunului poate fi de la trei ori pe zi până la trei ori pe săptămână. Numărul de eliminări intestinale scade, în general, odată cu vârsta. Constipatia cronica apare atunci cand aceste dificultati se intind pe o perioda mai mare de cateva saptamani. 

Constipația este o afecțiune comună și destul de frecventă. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații. Constipația este mai frecventă în timpul sarcinii și la persoanele în vârstă.

Constipația cronică poate provoca un disconfort semnificativ și afectează calitatea vieții persoanei în cauză. 

Cauze ale contipatiei

 • alimentație săracă în fibre
 • consum limitat de lichide
 • utilizarea pe termen lung a laxativelor
 • stresul
 • ignorarea nevoii de a merge la toaletă
 • modificarea programului zilnic, deplasările pot duce la apariția constipației
 • oboseala
 • efect secundar în urma administrării unor medicamente (sedative, unele antidepresive, antihipertensive)
 • depresia și anxietatea
 • diabet, hipercalcemie, scleroză multiplă, afecțiuni tiroidiene, accident vascular cerebral, afecțiuni intestinale.

Constipația în sarcină

Constipația apare frecvent în sarcină. Pentru unele femei constipația s-a instalat înainte de sarcină și pentru altele constipația se va dezvolta pentru prima dată în cursul sarcinii. De obicei constipația apare în timpul primei luni și/sau pe parcursul ultimelor 3 luni de sarcină.

Cauzele constipației în sarcină sunt multiple:

 • creșterea nivelului de progesteron în sânge fapt ce încetinește motilitatea gastrică
 • dezvoltarea fătului care poate exercita presiune pe intestinul gros
 • lipsa exercițiilor fizice

Constipația la vârstnici

Constipația este o tulburare gastrointestinală care devine cronică la pacienții vârstnici, determinând afectarea calității vieții. O cauză secundară de apariție a constipației cronice o reprezintă efectele adverse care se instalează în urma administrării unor medicamente.

Dieta persoanelor vârstnice care sufera de constipație trebuie să includă o cantitate suficientă de fibre pentru a asigura un volum adecvat al scaunului. În cazul în care apariția constipației este cauzată de administrarea unui medicament care produce constipație, este recomandat, pe cât posibil, întreruperea acestuia.

Constipatia cronica 

Tratament constipatie

Laxative naturale

Exemple: Laxanatur, Sennalax, Ciocolax

Sunt suplimente alimentare cu efect laxativ utile in caz de constipatie, facilitand eliberarea tractului digestiv si inlaturand  tensiune abdominala. Contin extract din fructe de Senna (Cassia angustifolia) care stimuleaza peristaltismul intestinal.

Laxative

Dulcolax drajeuri, Dulcolax supozitoare.

Dulcolax -drajeuri

Dulcolax este un laxativ cu acţiune locală care  stimulează mișcările peristaltice ale
intestinului şi diminuează consistenta fecalelor.
Deoarece este un laxativ care acţionează în colon, Dulcolax stimulează procesul natural de evacuare din zona inferioară a tractului digestiv. Dulcolax nu modifică nici digestia, nici absorbţia  nutrienţilor esenţiali de la nivelul intestinului subţire.

Dulkosoft-pulbere pentru solutie orala

Dulkosoft actioneaza prin atragerea apei in colon si înmuierea scaunului de consistenta tare. Efectul apare dupa 24-72 ore. DulkoSoft este de real ajutor persoanelor care suferă din cauza durerii și/sau a efortului depus în timpul eliminării scaunului tare.

Supozitoare glicerina

Supozitoarele cu glicerina au un efect rapid, acestea stimulează secreția la nivelul mucoasei rectale si declanșează mecanismul defecației.

Microclisme

Melilax

Melilax îmbină o acțiune de evacuare care induce un stimul a defecarii si o acțiune de protecție și, în consecință, de calmare a mucoasei rectale.

Melilax protejează mucoasa rectală în timpul trecerii materiilor fecale datorită proprietăților similare cu mucusul, precum și vâscozității acestuia.

Dubla acțiune a Melilax se obține datorită PROMELAXIN, un complex cu miere din nectar și din mană, special selectate și prelucrate conform conținutului lor de monozaharide, polizaharide și melanoidine, îmbogățit cu fracția polizaharidică din Aloe și Nalbă.

Ulei de parafina

Uleiul de parafina inmoaie scaunele, facilitand eliminarea lor. Este lubrifiant al continutului colonului si agent de inmuiere a boloului fecal.

Ceaiuri

Exemple: frunze de senna, scoarță de crusin, rădăcina de lemn dulce, soc, aloe.

Fibre 

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale.

Fibrele insolubile stimuleaza tranzitului intestinal.

Fibrele atrag fluidele in intestin, ajutand astfel la normalizarea consistentei scaunelor. 

Fibrele sunt prebiotice care ajuta la echilibrarea florei intestinale.

Au rol in detoxifierea organismului.

Medicamente

DEBRIDAT 

Debridat este folosit pentru tratamentul simptomatic al tulburărilor funcţionale gastrointestinale şi biliare, în special în cazul durerilor şi crampelor abdominale, spasmelor digestive, excesului de gaze intestinale, diareei şi/sau constipaţiei.
Acesta este un medicament care reface motilitatea fiziologică (proprietate a unor organe cu musculatura netedă de a efectua mişcări de contracţie şi de relaxare) în cazul bolilor digestive funcţionale legate de tulburări de motilitate.

Probiotice

Microflora intestinală contribuie la digestia corectă a alimentelor. Dezechilibrul microflorei poate determina manifestări gastrointestinale cum ar fi: balonarea, durerea abdominală, diareea și constipația. Probioticele pot contribui la refacerea echilibrului microflorei și la ameliorarea acestor manifestări.

Alimentatia in constipatie

Fibre şi lichide- acestea sunt cele mai importante elemente din alimentatie in cazul persoanelor care sufera de constipatie.

Fructe-Smochinele, prunele, perele, strugurii și papaya sunt fructele cu efect laxativ. 

Legume: cartofi, spanac, dovlecei, vinete, fasole verde, mazare, sfecla rosie, salata verde, rosii.

Constipatia cronica, in foarte multe cazuri, se poate evita prin mici modificari ale stilului de viata si  alimentatiei.

Util in constipatie➡️

Optifibre➡️

Medicamente hemoroizi➡️

Protecție pentru flora intestinală➡️

Vezi articole si pe Patreon
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like