5 mituri

5 mituri
5 mituri
5
(4)

Le auzim destul de des si cam merita clarificate.

5 idei cu 5 răspunsuri

1. „Vitaminele în exces nu fac rău, sunt naturale”

Să fim sinceri, dacă o vitamină e „naturală” nu înseamnă că poți lua câte vrei. De exemplu, vitamina D în exces poate duce la hipercalcemie. Hipercalcemia severă poate determina: sete excesivă, urinări frecvente, dureri abdominale, probleme digestive, dureri osoase, spasme musculare.

Vitamina C în exces poate duce la probleme digestive, cum ar fi diareea, crampele abdominale și greața, iar în cazuri mai rare, poate contribui la formarea pietrelor la rinichi, mai ales dacă este administrată pe perioade lungi.

Așa că, în loc să te gândești că „mai mult e mai bine”, mai bine vorbești cu medicul sau farmacistul înainte să iei suplimente.

2. „Medicamentele generice nu sunt la fel de bune ca cele originale”

Realitatea: genericele sunt practic gemeni cu preț mai convenabil ai medicamentelor originale. Au aceeași substanță activă, doar că poate pastila are altă culoare sau excipienți diferiți. De ce sunt mai ieftine? Pentru că producătorii lor nu investesc din nou în cercetare.

Deci da, sunt eficiente!

3. „Antibioticele rezolvă orice infecție”

Nu, și încă o dată, nu! Antibioticele sunt pentru bacterii, nu pentru virusuri. Dacă iei antibiotic pentru o infecție virală (de exemplu, gripă), înseamnă că sprijini infecția și te aliezi cu ea sa-ti dobori propriul organism.

Si daca tot iei antibiotice pentru infecții urinare fără sa faci urocultura + antibiograma + tratament corect + prevenție după, înseamnă ca pregătești terenul pentru un chin de ani de zile si o lupta organism VS E. Coli.

4. „Medicamentele naturale nu au efecte adverse”

Ar fi frumos să fie așa, dar realitatea e alta. Uite un exemplu: sunătoarea, care ajută in stările de anxietate, poate reduce eficiența anticoncepționalelor. Chiar și ceaiurile pot avea efecte adverse dacă sunt consumate în exces. Totul trebuie cu măsură.

5. „Medicamentele expirate sunt complet inofensive”

Nu e chiar așa. Unele medicamente pot să își piardă eficiența, iar altele pot deveni chiar toxice si foarte periculoase după data de expirare. Așa că, dacă găsești ceva uitat în sertar, mai bine întrebi un farmacist înainte să-l folosești. Plus ca, e o diferența mare intre un comprimat expirat si un sirop expirat.

👉 Citește si – Mituri despre ciuperca unghiei

Ca sa nu ratezi nicio informație utila, te poți abona la newsletter 👇

Alătură-te celorlalți 317 abonați.

Cât de util a fost acest articol?

Rating 5 / 5. Număr de voturi: 4

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *