In acest articol găsiți 11 întrebări si răspunsuri despre antibiotice.
Antibiotic – Clarificări
1. Ce este un antibiotic?
Un antibiotic este un medicament folosit pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii. Acesta distruge bacteriile sau le oprește dezvoltarea, ajutând organismul să lupte împotriva infecției. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor, cum ar fi cele care provoacă gripa.
2. Cate zile se ia un antibiotic?
Durata tratamentului cu antibiotice variază în funcție de tipul infecției și recomandarea medicului, dar, de obicei, se administrează între 5 și 10 zile. Este important să se urmeze întocmai indicațiile medicului.
3. Care antibiotic este mai “puternic”?
Nu există un antibiotic universal „mai puternic”, ci doar antibiotice potrivite pentru anumite tipuri de infecții. Unele antibiotice au spectru larg, acționând asupra mai multor tipuri de bacterii, în timp ce altele au spectru îngust, fiind eficiente doar împotriva unor bacterii specifice. Alegerea unui antibiotic trebuie făcută doar de un medic.
Exista antibiotice “mai potrivite” pentru un anumit tip de infecție, antibiotice la care bacteria care provoacă infecția este sensibila. Exista si anumite investigații de laborator care sa ghideze medicul in alegerea celui mai potrivit antibiotic pentru pacientul respectiv, tipul de infecție, alergii posibile, alte particularități.
4. Cate zile este valabila o rețetă cu antibiotic?
Rețeta compensata cu antibiotic – este valabila (de cele mai multe ori) 48 de ore. Pot exista si situații in care sa fie valabila 30 de zile.
👉 Citește si valabilitate rețete compensate
Rețeta necompensata cu antibiotic – rețeta de antibiotic necompensata este valabila atâtea zile cat durează tratamentul.. Exemplu: daca rețeta este prescrisa pe 01.01.2025 si are tratament pentru 10 zile, se poate ridica pana in data de 10.01.2025
👉 Citește si valabilitatea rețetelor cu antibiotic si antimicotic (la liber)
5. Ce date trebuie sa conțină rețeta necompensata cu antibiotic?
- Seria și numărul prescripției medicale
- Unitatea sanitară identificată prin denumire, adresă și număr de telefon
- Datele pacientului – cu CNP
- Codul de diagnostic
- Medicamentul prescris – denumire comună internațională sau comerciala, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice), durata tratamentului
- Semnătura medicului prescriptor
- Parafă
- Data eliberării
De mai jos poți sa descarci lista cu codurile de boala. In Excel.
6. Ce protecție este necesara la administrarea antibioticelor?
Depinde de pacient, sensibilități, durata tratamentului, alte afecțiuni. Găsiți detaliat si mai multe informații in articolul protecția la antibiotic.
Se poate lua in calcul o protecție:
- Probiotic
- Protecție antimicotica
- Protecție hepatica – (silimarina)
- Protecție gastrica
7. Când se iau antibioticele, înainte sau după masa?
Depinde de antibiotic. Unele antibiotice se iau pe stomacul gol (cu 30-60 de minute înainte de masă), iar altele după masă, pentru a reduce riscul de iritație gastrică sau pentru a maximiza absorbția. NU exista o regula generala. Mai multe informații in articolul – Antibioticele – înainte sau după masa.
8 . Cum se calculează doza de antibiotic pentru copii?
Medicul stabilește doza in funcție de antibioticul ales, tipul infecției si greutatea copilului. Aici găsești un calculator pentru doza de antibiotic, pentru verificare. Doar pentru personalul medical.
9. Pot lua antibiotice pentru orice infecție?
Antibioticele sunt eficiente doar împotriva infecțiilor bacteriene, nu și a celor micotice (ciuperca) sau virale (de exemplu: gripa)
10. De ce nu e bine sa luăm antibiotice fără recomandarea medicului?
Administrarea antibioticelor fără recomandare medicală si utilizarea utilizarea incorectă poate duce la apariția rezistenței bacteriene și la efecte secundare inutile. Doar un medic poate stabili dacă într-adevăr este necesar un tratament cu antibiotic și care este cel potrivit pentru infecția respectiva.
11. Cum e cu doza de urgenta la antibiotic?
Farmacistul poate sa elibereze o doza de urgenta pentru 48 de ore.
Nu este obligat, o poate face, este îndreptățit, daca situația o impune. Nu poate sa ofere doza de urgenta pentru toate antibioticele, doar pentru câteva (aproximativ 20), pentru antibioticele cu risc scăzut de dezvoltare a rezistenței antimicrobiene.
👉 Vezi si un video pe YouTube – Tratament răceala si gripa – clarificări
Ca sa nu ratezi nicio informație utila, te poți abona la newsletter 👇